The Art Of Improvisation 2016

Improvisatie als kunstvorm

Op deze pagina verzamel ik video’s van de beste improvisatie-artiesten

Een eerbetoon aan de mensen die het lef hebben om live te improviseren. Help je mee? Stuur me jouw favoriete improv-artiest en ik voeg hem/haar hier toe. Lees meer over wat improvisatie in het algemeen inhoudt op ‘Wat is improvisatie’ en ontdek hoe improviseren je leven positief kan veranderen op de pagina ‘Improviserend leven’.

Componeren en uitvoeren tegelijkertijd

Live improviseren voor een publiek vergt uiterste concentratie en een flinke portie lef. Het vermogen tot in het Nu zijn en jezelf overgeven aan de flow, gecombineerd met jarenlange training in een tak van muziek, of andere kunstvorm. Een goede balans tussen bovenstaande ingrediënten levert ware improvisatiekunstwerken op.

De rol van improvisatie in een muziekgenre als jazz is overduidelijk. Maar niet veel mensen weten dat ook klassieke componisten zoals Bach, Mozart, en Liszt stuk voor stuk steengoede improvisatoren waren!

 


Prachtige docu over Keith Jarrett

Het concept van improviseren lijkt ongrijpbaar en wordt daardoor vaak over het hoofd gezien. En dat is onterecht, want juist een live optreden waarin geïmproviseerd wordt, is voor zowel artiest als publiek een heel bijzondere en spannende ervaring.

 

Improvisatie Artiesten

Muzikanten
Kyteman (Colin Benders) en zijn orkest zijn al een paar jaar een fenomeen in Nederland. Niet alleen spelen zij alle muziekstijlen door elkaar, ook wordt er uitgebreid gejamd op het podium. In deze video zie je dat er maar liefst 15 minuten door de hele band geïmproviseerd wordt, geleid door de mysterieuze handsignalen van Kyteman. Wat een energie!

Keith Jarret is ook een ras-improvisator. Sommige van zijn piano improvisaties, zoals het befaamde ‘Köln Konzert’ (1975), werden zo gewaardeerd, dat ze noot voor noot zijn uitgeschreven op bladmuziek! Naast dat Keith jaren jazz heeft gespeeld, nam hij ook hele experimentele albums op. Hierboven heb ik de docu ‘The Art of Improvisation’ al geplaatst, een echte aanrader.

Bobby McFerrin is bekend geworden door zijn briljante nummer ‘Don’t worry be happy’, maar live improviseert hij vooral. In deze video legt Bobby uit wat dat voor hem betekent.

 

 

Hier zie je een waarlijk briljant improvisatie-optreden van Bobby en bassist Richard Bona

Beardyman is een soort one man band, maar dan met zijn stem (beatboxen) en electronica als instrumenten. Zijn optredens zijn zowel briljant als hilarisch, en bestaan vrijwel geheel uit improvisaties op basis van input uit het publiek. Respect!
The Grateful Dead is mede zo beroemd en geliefd geworden door de grote rol van improvisatie tijdens optredens. De schare fans was niet voor niets zo trouw, want elk concert was daadwerkelijk een unieke belevenis!

Even if you’re improvising, the fact that beforehand you know certain things will work helps you make those improvisations successful. It really helps to have a certain amount of knowledge about musical structure – J.J. Cale

Theater & Comedy
‘Whose line is it anyway?’ is wat mij betreft het grappigste improv-comedy programma wat er is!
Improviseren op Nederlandse tv is vooral gedaan bij de Lama’s. Zoals Patrick al zegt in de opening van deze video: ‘je weet welke ingrediënten er zijn, maar je hebt geen idee hoe het gerecht zal gaan smaken’.
Twee eigen optredens: op het scherpst van de snede

 

I like to think that we’ve got a plan, so let’s stick to it. That said, once we’ve stuck to it, we’re allowed as much improvisation as anyone cares to indulge themselves in – Guy Ritchie