The Art Of Improvisation 2016

The Art of Improvisation 2009-2015 (bio)

Alle wegen leiden naar… improvisatie

crossroads_in_lifeIn 2009 ontstond ‘the Art of Improvisation’ als mijn levensproject. Na een flinke persoonlijke crisis was er ruimte om mijzelf en mijn leven weer opnieuw in te delen.

Allereerst werd duidelijk dat ik mijn liefde voor muziek een grotere rol wilde laten spelen. Mijn studie aan de Universiteit voor Humanistiek vond ik interessant, en het daaruit volgende freelance-werk op gebied van jongeren en sociale media (zie onder ‘achtergrond 2000-2009’) evenzeer. Maar hiertoe wilde ik mij niet beperken. Ik speelde immers ook al 23 jaar gepassioneerd piano, semi-professioneel. En dan was er nog mijn hernieuwde interesse in spiritualiteit, én mijn liefde voor reizen.

Opeens zag ik de rode draad door dit alles: improvisatie. Ik realiseerde me dat improviseren eigenlijk een soort basishouding kan zijn waar vanuit je niet alleen muziek maakt, maar je hele leven leeft. En dat je leven dan één groot avontuur wordt, waarin je altijd weer nieuwe dingen meemaakt en leert.

Ik voelde dat ik een project had gevonden waar ik nog lang mee bezig kon zijn.

Enerzijds door improvisatie als kunst te beoefenen; mij verder als pianist te bekwamen, overal op te treden en workshops en lessen te geven. Anderzijds door zoveel mogelijk improviserend te leven en daar een filosofie omheen te ontwikkelen om te delen met anderen. Een filosofie die wel alle elementen van een diepzinnige levenshouding bevat, maar uit te leggen is aan kleine kinderen!

Dat is waarom ik improviseer.

Hieronder kun je als je dat leuk vindt lezen wat dit pad tot nu toe heeft gebracht.

Een goed begin - 2009/2010

Als ik eenmaal in de Flow zit, gaan dingen vanzelf
Hoe breng ik dit in de praktijk?
Sinds ik dit pad ben ingeslagen, heb ik mijn nieuwe levensfilosofie zoveel mogelijk uitgeprobeerd. Hoe? Flexibel zijn, het beste uit elke gegeven situatie halen. Ik kwam mijn eigen vastgeroeste patronen in denken, voelen en handelen tegen, doorzag ze, en liet ze los. Ik maakte contact met mijn directe omgeving en handelde op basis van intuïtie in plaats van op berekeningen.

En toen kwam er beweging…
Ik liet een (inmiddels offline gehaalde) website bouwen, www.freekzwanenberg.com, en ben diensten gaan aanbieden als de ‘persoonlijke piano improvisatie’ en ‘piano improvisation concerto’s’. Ik heb 6 maanden in India gereisd, en heb daar overal en nergens geïmproviseerd op een klein keyboardje: op tropische stranden, in drukke steden en in de serene Himalaya’s. Ik ben mijn eigen video’s gaan maken (meestal samen met mijn inmiddels vrouw), en heb deelgenomen aan vele kleurrijke jamsessies.

Nieuwe paden 2011/2012: Occupy en 432hz-stemming

Occupy: één grote jamsessie
In 2011/12 heb ik veel geïmproviseerd binnen de Occupy Beweging, die wat mij betreft ook als één grote jamsessie gezien kon worden. Er was geen duidelijk plan, of leiding, maar op wereldwijde schaal vonden mensen elkaar in de wens tot vernieuwing en meer vrede.

432 hz
Een andere noemenswaardige ontwikkeling was mijn kennismaking met de mysterieuze ‘A=432hz stemming’ in 2012. Muziek lijkt veel meer binnen te komen wanneer zij niet in de conventionele A=440hz, maar in A=432hz gestemd is. Het heeft mijn pianospel ingrijpend veranderd en verbeterd, en een hele wereld voor me geopend op het gebied van vibratie, helende klanken en heilige geometrie. Lees hierover meer op de 432hz-pagina, waar ik geprobeerd heb dit fascinerende onderwerp samen te vatten.

2013: een eigen cd en een nieuwe website

In 2013 heb ik erg hard gewerkt om mijn eigen cd uit te kunnen brengen. Ik was erg blij met het uiteindelijke resultaat, ‘Fragments of Flow’. De cd-presentatie was een 2 uur durende show met allemaal improvisatie artiesten en publiek dat meejamde op intrumentjes. Naast mijn cd heb ik eveneens hard gewerkt om mijn nieuwe (deze) website te bouwen!

Meditatiepiano en andere nieuwe ervaringen in 2014

In 2014 heb ik regelmatig opgetreden met Tijn Touber in de De Nieuwe Yogaschool Amsterdam. Tijdens de meditatieve stadsverlichtingbijeenkomsten deed Tijn de geleide meditatie, en ik speelde rustgevende piano improvisaties.
In de Toren in Amsterdam deed ik vaak mee met de BeatUnique Connection avonden, waar muzikanten en dj’s samen jamden. Wat een ervaring! Ik heb op talloze plekken opgetreden, en ook een aantal workshops verzorgd.

IMPROV XL 2015 - de geboorte van het improvisatiefestival

14 april 2015: Dit jaar is mijn grootste doel het organiseren van de eerste editie van IMPROV XL, een festival dat geheel in het teken van improvisatie staat. Een wervelende mix van improvisatie-aritesten die multidisciplinair jammen, en sprekers en trainers die presentaties geven over hoe zij de kracht van improvisatie inzetten. Hoogtepunt moet de Megajam worden, waarbij zoveel mogelijk muzikanten, kunstenaars en het publiek tegelijkertijd gaan jammen. Wordt vervolgd…

IXLheader voor site - smal 'normaal'

In 2015 heb ik ook eindelijk mijn immer populaire ‘happy hardcore piano’ omgezet naar bladmuziek en in 2 versies (Easy en Original) op deze site gezet.

Conclusie: improviseren is goed voor je!

Een van mijn 1e improv-video’s op youtube

Na 5 jaar  improviserend  musiceren en leven, kan ik enkel bevestigen dat de positieve effecten van improvisatie enorm zijn. Niet alleen bij mezelf maar ook bij talloze anderen heb ik gezien dat je je onmiskenbaar goed voelt door te improviseren. Meer in contact met je eigen golflengte.

Inmiddels bevind ik mij hele dagen in de flow, en is mijn leven veranderd in een soort mooie droom. Elke week is anders, met nieuwe uitdagingen, nieuwe ontmoetingen, nieuwe inzichten. Improviseren maakt mensen losser, meer zichzelf. Het brengt mensen dichter bij elkaar, laat ze hun ego overstijgen. De energie die vrijkomt als mensen zich even helemaal durven laten gaan is prachtig.

Nog wat achtergrond: 2000-2009

Concertpianist Alain Escudero gaf mij les in klassiek van 2000-2007
Ik improviseerde al vanaf mijn tiende op de piano, naast mijn klassieke piano-opleiding. Met mijn absolute gehoor bleek het heel makkelijk om akkoorden te onderscheiden, en liedjes na te spelen op een eigen manier. Vanaf mijn 16e speelde ik regelmatig in restaurants en tijdens bruiloften, begrafenissen en allerlei andere gelegenheden.

Mijn pianolerares (1986-1997) Bonnie Zwartjens zei heel terecht tegen mij: ‘als je ook andere dingen kunt, ga dat dan studeren’ En dus werd het geen conservatorium voor mij, maar een studie aan de Universiteit voor Humanistiek. Afgewisseld met een aantal lange reizen naar Latijns-Amerika.

 

Studententijd: zingeving en muziek
Tijdens mijn studie heb ik 6 jaar lang vanuit allerlei invalshoeken de mens bestudeerd:
psychologie, filosofie, sociologie, etc. Alles gericht op vragen als: wat is de menselijke zingeving? Hoe kun je mensen begeleiden bij het ervaren van een zinvol leven? Hoe kun je de samenleving ‘humaniseren’? Ook opgepikt op de UvH: groepsdynamica, trainingen geven, lesgeven (levensbeschouwelijk onderwijs), gespreksvoering/counselling. Ondertussen had ik bijbaantjes als o.a. ober in een tapasbar, ambulant begeleider, en natuurlijk als pianist, maar dan meer op de achtergrond.

Mijn doctoraalscriptie was een ontwikkelings-onderzoek naar ‘mediawijsheid op school’. Ofwel: hoe kun je jongeren leren reflecteren op hun ‘digitale identiteit’, en ze tegelijkertijd verantwoord en creatief met de nieuwe media laten omgaan?

En daarna…
Naast mijn improvisatie- opdrachten werk ik ook met veel plezier als freelancer voor Bureau Jeugd & Media (voorheen bij stichting Mijn Kind Online). Ik ga in gesprek met ouders of professionals over media-opvoeding, en doe leuke media-projecten op scholen. Ook schreef ik in 2008 met collega Justine Pardoen het handboek ‘mediawijsheid op school’. Momenteel houd ik me onder andere bezig met het onderwerp ‘vrijeschoolse mediaopvoeding‘.