The Art Of Improvisation 2016

Improvisatie

Improvisatie volgens Wikipedia:

“Improvisatie is een staat van zijn en creërende manier van handelen, zonder voorbedachte rade. Het kan gaan om het beoefenen van acteren, dansen, zingen, muziekinstrumenten bespelen, kunstwerken creëren, problemen oplossen, of handelen in het moment en in respons op de stimulus van directe omgeving en innerlijke gevoelens. Dit kan zorgen voor nieuwe gedachtepatronen, nieuwe toepassingen, nieuwe structuren of symbolen, en/of nieuwe manieren van doen. Deze creatie-cyclus is het meest effectief als de beoefenaar beschikt over een intuitief en technisch inzicht in de benodigde vaardigheden en andere relevante zaken binnen de beoogde improvisatie-structuur.”

 

Je voelt je er goed door, het is leuk, spannend en levert altijd iets nieuws op… Maar wat is het nou eigenlijk precies, improviseren? Deze vraag staat centraal op deze pagina. De definitie van wikipedia toont mooi hoe lastig en ongrijpbaar het concept is. Je moet er ook vooral niet te veel over nadenken, improviseren gaat immers vooral om doen en ervaren.

 

Wat is improvisatie volgens jou?
Het lijkt me leuk om te kijken hoeveel verschillende omschrijvingen en definities van improvisatie we kunnen verzamelen. Om zo vanuit een veelheid aan omschrijvingen toch een algemeen beeld te krijgen.
 

Stuur me daarom vooral jouw persoonlijke definitie van ‘improvisatie’ – in één zin het liefst – via contact, en kom hieronder tussen de andere experts te staan.
Ben je op zoek naar vette improvisatie-artiesten, ga dan naar ‘Improvisatie als kunst’. Ben je op zoek naar een nieuwe levensfilosofie, kijk dan eens op ‘Improviserend leven’.

watisimprovhumanistiek

Brainsstormessie over improvisatie op Universiteit voor Humanistiek

 
 

Wat zeggen de ‘experts’ of improvisatie:

Improvisor Stephen Nachmanovitch: 'Stem af op je directe omgeving' (Video)

Boeken over improvisatie

Interessante artikelen en links

 
 

Wat is improvisatie volgens jou?

11-11-’13

Even if you’re improvising, the fact that beforehand you know certain things will work helps you make those improvisations successful. It really helps to have a certain amount of knowledge about musical structure – J.J. Cale

11-11-’13

The idea of improvisation means that we confront ourselves with our own individual creativity – Brian Alger

Composition is selective improvisation – Igor Stravinsky