The Art Of Improvisation 2016

Wat is improvisatie?

Improvisationpaintinggoogle
Google ‘improvisation painting’ – dit zijn de eerste resultaten
 

Je voelt je er goed door, het is leuk, spannend en levert altijd iets nieuws op… Maar wat is het nou eigenlijk precies, improviseren? Deze vraag staat centraal op deze pagina. De definitie van wikipedia toont mooi hoe lastig en ongrijpbaar het concept is. Je moet er ook vooral niet te veel over nadenken, improviseren gaat immers vooral om doen en ervaren.

 

Improvisatie volgens Wikipedia:

“Improvisatie is een staat van zijn en creërende manier van handelen, zonder voorbedachte rade. Het kan gaan om het beoefenen van acteren, dansen, zingen, muziekinstrumenten bespelen, kunstwerken creëren, problemen oplossen, of handelen in het moment en in respons op de stimulus van directe omgeving en innerlijke gevoelens. Dit kan zorgen voor nieuwe gedachtepatronen, nieuwe toepassingen, nieuwe structuren of symbolen, en/of nieuwe manieren van doen. Deze creatie-cyclus is het meest effectief als de beoefenaar beschikt over een intuitief en technisch inzicht in de benodigde vaardigheden en andere relevante zaken binnen de beoogde improvisatie-structuur.”

 

Wat is improvisatie volgens jou?
Het lijkt me leuk om te kijken hoeveel verschillende omschrijvingen en definities van improvisatie we kunnen verzamelen. Om zo vanuit een veelheid aan omschrijvingen toch een algemeen beeld te krijgen.
 

Stuur me daarom vooral jouw persoonlijke definitie van ‘improvisatie’ – in één zin het liefst – via contact, en kom hieronder tussen de andere experts te staan.
Ben je op zoek naar vette improvisatie-artiesten, ga dan naar ‘Improvisatie als kunst’. Ben je op zoek naar een nieuwe levensfilosofie, kijk dan eens op ‘Improviserend leven’.

watisimprovhumanistiek

Brainsstormessie over improvisatie op Universiteit voor Humanistiek

 
 

Wat zeggen de ‘experts’ over improvisatie:

Improvisor Stephen Nachmanovitch: 'Stem af op je directe omgeving' (Video)

Boeken over improvisatie

Interessante artikelen en links

 
 

Wat is improvisatie volgens jou?

29-06-’14

Improvisatie staat gelijk aan overgave. Overgave in je handelen. Te doen zonder bang te zijn voor je angsten. Vanuit je eigen kern dingen te laten ontstaan, zonder dat je de uitkomst weet…maar stiekem misschien al voelt! – Mandy Roskam, mindfulkids trainer

15-01-’14

Improvisatie is voor mij ‘thinking on my feet’: werken met wat zich op het moment aandient. Dat vereist van mij een gedegen voorbereiding en veel kennis, want improviseren is niet zomaar wat doen, aanklooien of me ergens doorheen bluffen maar flexibel werken met wat ik tijdens een les krijg aangereikt aan reacties, inzichten, vragen, verhalen en opmerkingen van studenten – Liesbeth Gulpers, professional Humanistiek

11-11-’13

Even if you’re improvising, the fact that beforehand you know certain things will work helps you make those improvisations successful. It really helps to have a certain amount of knowledge about musical structure – J.J. Cale

11-11-’13

The idea of improvisation means that we confront ourselves with our own individual creativity – Brian Alger

Composition is selective improvisation – Igor Stravinsky