Fragments of Flow

Fragments of Flow is mijn eerste solo cd

Fragments of Flow is mijn eerste solo cd, in eigen beheer uitgebracht eind 2013. Het is een verzameling van piano improvisaties, opgenomen in verschillende contexten. Elke track vertegenwoordigt een bepaalde staat van (bewust)zijn, met een oplopende schaal van intensiteit.

Luisteraars geven terug dat ze de muziek gebruiken bij het in slaap vallen, om te mediteren, of gewoon even bij zichzelf te komen. Fragments of Flow wordt gebruikt bij mindfulness- en yoga-sessies, en ook kinderen geven aan dat ze er zo ‘lekker rustig’ van worden.

Er zijn nog cd’s

Er is nog steeds een aantal exemplaren van de 500 fysieke cd’s beschikbaar. Elke cd is voorzien van een uniek nummer, en desgewenst een handgeschreven persoonlijke boodschap.

freek-met-cds

432 hz?

Alle improvisaties op Fragments of Flow zijn opgenomen met een iets verlaagde grondtoon, namelijk A=432hz in plaats van de standaard A=44hz. Dit is nogal een controversieel thema waar veel discussie en ook desinformatie over is te vinden. Ik kan niet met rationele/wetenschappelijke argumenten aantonen dat 432hz beter is, en wil er ook niemand (meer) van overtuigen. Uiteindelijk is het altijd de muzikant zelf die de kwaliteit van de muziek waarborgt, en niet de stemming!

Desalniettemin blijft het iets verlagen van mijn klankspectrum naar A=432hz voor mij alsnóg een manier om de muziek meer ‘binnen’ te laten komen. Mijn ervaring is dat tonen in de 432hz-stemming beter samen klinken; er ontstaat een soort ‘vibrerende ondertoon’ die ik zelf als erg ontspannend ervaar. Ik nodig je uit om zelf eens goed te luisteren.

Het artwork van Fragments of Flow

Websitebouwer en grafisch kunstenaar Jeroen van Vliet heeft het magische ontwerp van het cd-hoesje gecreëerd. Een betere visuele vertaling van de sfeer van de muziek had ik mij niet kunnen wensen.

AUDIO MASTERING

Ataul Haay van Eardrum Audio Tech heeft wonderen verricht met het geluid van de oorspronkelijke opnames. De huidige warme en ruimtelijke klank is zorgvuldig door hem gemasterd.