Community art in eigen wijk

 Categorie Improvisatie, Muziek

Sinds oktober 2017 ben ik als muzikaal leider betrokken bij Slopera. Morgen is de premiëre! Daarna nog 3 voorstellingen (er zijn nog tickets).

Slopera is een multimediale productie waarin theaterscenes afgewisseld worden met groot geprojecteerde filmbeelden en speciaal gecomponeerde (koor)liedjes. Het stuk gaat over een achterstandsbuurtje binnen de Utrechtse wijk Zuilen dat drie jaar geleden gesloopt werd om plaats te maken voor de chiquere buurt ‘Mussen en merels’. Filmmaker Wouter Snip heeft anderhalf jaar lang het hele sloop- en bouwproces gefilmd, waaronder fantastische timelapse video’s waarin hele flats tegen de grond gaan. Deze beelden vormen een belangrijk onderdeel van het stuk. Daarnaast zijn er speciaal voor Slopera acht liederen gecomponeerd door Jeroen Zijp, met teksten van Ruben van Gogh. Regie is in handen van Menno Olde Riekerink, koorleiding doet Ingrid Tjaden.

Wat ik zo tof vind aan Slopera

Ten eerste: Slopera is een community art project bij uitstek, waarbij bewoners van het oude en nieuwe wijkje zijn betrokken. De cast, regie en muzikale leiding bestaat sowieso grotendeels uit mensen uit dezelfde wijk en de uitvoeringen zullen plaatsvinden in het mooie Zimihc theater. De betrokkenheid is daardoor groot.

Ten tweede: we werken sowieso met de mooi gecomponeerde liederen, maar daarnaast is er ruimte voor experimenteren met geïmproviseerde klanken en muziek. Hierbij gebruiken we zelfs allerlei gereedschappen! Dit geef ik vorm met Timo Dahler, zelf multi-instrumentalist en student ‘Musician 3.0’.

Kom je ook Slopera ervaren?

Bekijk hier een eerste impressie die we gaven tijdens Culturele Zondag op 14 januari:

Slopera 14-01-18 from Mitchel Jansen on Vimeo.

Laatste nieuws

Reacties

12 − een =

nieuwe website